Om Balingsholm

Balingsholm med sin närhet till storstaden och den vackra naturen runt Södertörn är ett utmärkt alternativ för dagens möten. ”Det här är landet men mitt i sta’n...” brukar våra gäster säga.

Vi erbjuder god mat, lugn och ro samt skog och sjö i direkt anslutning till Herrgården.

Den omgivande naturen är till stora delar orörd vilket gör gården nästan unik i Stockholmsområdet. En av storstadens fördelar är kommunikationer. Det är lätt och går snabbt att ta sig till Balingsholm både med bil och kollektiva färdmedel. Pendeltåg till Huddinge centrum alternativt fjärrtåg till Flemingsberg.

HISTORIA – FRÅN KUNGSGÅRD TILL HERRGÅRD

Herrgården uppfördes år 1906 av byggmästare Tisell och förvärvades sedan av hovförvaltningen som bostad för Gustaf V:s yngste son, prins Erik, som bodde här fram till 1916.

Nästa ägare av Balingsholm blev civilingenjör Frank Hirsch. Första åren använde familjen Balingsholm som sommarbostad, efter restaurering flyttade Frank Hirsch med hustru Ina och dottern Karin hit. Det är familjen Hirsch som har satt sin prägel på den miljö och charm den gamla herrgården har än idag.

Över portalen lät Frank Hirsch hugga in texten:

"Hela wärlden låg i strid

må här dock städse råda frid"

1916 * 17

Balingsholm såldes 1964 till Huddinge kommun som till en början hade mest intresse av den mark som tillhörde egendomen, planer fanns på att bygga bostäder.

Det blev inte så mycket bostäder byggda, istället finns än idag ett levande jordbruk runt parken. Herrgården hyrdes ut för festverksamhet under de 20 år som kommunen var ägare av Balingsholm. 1984 bestämde sig kommunen för att sälja egendomen till den sovjetiska ambassaden, (Ryssland). Huddingeborna rasade och kommunen fick backa och lägga ut försäljningen av herrgården på anbud.

Gerd Gustafzon blev den som fick anbudet och startade en omfattande totalrenovering. De ursprungliga byggnaderna har renoverats och byggts till med sikte på trivsel och effektivitet för dagens möten. Den nuvarande verksamheten startades upp 4 mars 1985.

Idag ägs och drivs Balingsholm av familjen Orrvik. Balingholm är en modern konferensanläggning med mycket gott renommé, känd för sin fina miljö, sitt goda herrgårdskök och sin personliga service.

Det finns fina historiska bilder på Balingsholm på Stockholms Länsmuseum.

 

REKOMMENDERADE LÄNKAR

Ladda hem presentationsfolder (pdf)

Bildgalleri

Vägbeskrivning

Vår vackra herrgårdsbyggnad i sommarskrud.

KONTAKTUPPGIFTER

Balingsholm Herrgård AB

Balingsnäsvägen 27

141 91 Huddinge

Telefon: 08–608 88 80

E-post: info@balingsholm.se

BILDGALLERI

Gå till bildgalleriet

RESTIDER

Med bil från Stockholm, ca 16 km

Med bil från Södertälje 28 km

Från Arlanda (restid 55 min)

KOORDINATER

LAT: 59,22610168

LONG : 18,02876189

LOKALTRAFIK

Kommunalt från Stockholm (restid ca 35 min)

Pendeltåg 36 från Stockholms central mot Södertälje centrum. Kliv av vid Huddinge.

Buss 744 från Huddinge centrum mot Balingsnäs. Kliv av vid Balingsnäs

Gå cirka 1700 meter till Balingsnäsvägen 27, Huddinge.

VÄGBESKRIVNING

Detaljerade vägbeskrivningar hittar du här.

 

Balingsholm · Balingsnäsvägen 27 · 141 91 Huddinge · Telefon 08–608 88 80 · info@balingsholm.se · Org.nr 556624-5832